Je hebt ongetwijfeld allerlei vragen over de actie Nu Elektrisch. Wat het privé lease aanbod precies inhoudt, hoe het zit met belastingen en hoe je een eigen laadpunt aan huis aanvraagt bijvoorbeeld. We hebben de belangrijkste vragen voor je onder elkaar gezet en van een antwoord voorzien.

 1. Wat houdt het privé lease aanbod in?
 2. Tot wanneer kan ik gebruik maken van dit aanbod?
 3. Wat zit er in het leasecontract?
 4. Voor wie is het privé lease aanbod bedoeld?
 5. Wat zijn de maandelijkse kosten voor particulieren?
 6. Betaal ik bijtelling voor de auto?
 7. Hebben de nieuwe bijtellingsregels invloed op de actie?
 8. Is de prijs inclusief of exclusief laadkosten?
 9. Is de auto volledig elektrisch?
 10. Rijdt de auto op groene stroom?
 11. Wat verstaan jullie onder groene en grijze stroom?
 12. Hoeveel kilometer kan de elektrische auto rijden?
 13. Welke opties kan ik toevoegen aan de auto?
 14. Is dit aanbod niet veel duurder dan een gewone auto?
 15. Moet ik een aanbetaling of borgsom betalen?
 16. Hoe zit het met de belastingen?
 17. Is het aanbod inclusief reparaties en verzekeringen?
 18. Wat gebeurt er als ik langs de weg stil kom te staan met een lege accu?
 19. Is een elektrische auto kopen niet goedkoper dan leasen?
 20. Kan ik met deze auto’s ook in het buitenland rijden?
 21. Hoe werkt het laden?
 22. Krijg ik een laadpunt?
 23. Hoe kan ik een laadpunt van Nuon aanvragen?
 24. Hoe weet ik waar de (snel)laadpalen staan in Nederland?
 25. Kan ik eerst een proefrit maken voordat ik beslis?
 26. Kan ik als ZZP’er zakelijk leasen?
 27. Kan ik als ZZP’er ook privé leasen?
 28. Heb ik als ZZP’er recht op subsidie?
 29. Ik ben ondernemer. Geldt dit aanbod ook voor mijn werknemers?
 30. Waarom helpt Natuur & Milieu mensen om meer auto te rijden?
 31. Waarom deze auto?
 32. Welke partijen doen hieraan mee?
 33. Welke voorwaarden hanteert DirectLease bij het privé lease contract?
 34. Mag ik de auto met anderen delen?
 35. Kan ik mijn eigen auto inruilen als ik gebruik wil maken van het aanbod?
   

Wat houdt het prive lease aanbod in?

Het privé lease aanbod van Natuur & Milieu is een leaseconstructie voor een Renault ZOE Z.E.40 Z.E.40, met een looptijd van vier jaar en gebaseerd op 10.000 kilometer per jaar. De actie is gericht op consumenten en kleine ondernemers. Je betaalt een vast bedrag per maand (al vanaf € 497,- inclusief BTW) waarin de kosten voor onder andere reparaties, onderhoud, verzekering en bandenvervanging zijn opgenomen. Aan het einde van de looptijd lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Je kunt gebruik maken van dit aanbod tot 31 december 2017. De actievoorwaarden vind je hier.
 

Tot wanneer kan ik gebruik maken van dit aanbod?

Je kunt gebruik maken van dit aanbod tot 31 december 2017.
 

Wat zit er in het leasecontract?

De standaard looptijd van het contract is 48 maanden (4 jaar). Met het contract is de auto all risk verzekerd (eigen risico casco € 300, eigen risico WA € 0) en zijn kosten voor reparatie, onderhoud, bandenvervanging en pech hulp inbegrepen. De prijs is gebaseerd op 10.000 kilometer per jaar. Rijd je meer of minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan betaal je bij of krijg je geld terug, namelijk € 0,09 per kilometer.

Houderschapsbelasting (HSB; vroeger heette dit motorrijtuigenbelasting) is niet in het tarief opgenomen. Niet zo gek, want op dit moment is de Renault ZOE Z.E.40 die Natuur & Milieu aanbiedt, vrijgesteld van HSB. Wanneer de overheid de fiscale wetgeving voor elektrische auto’s wijzigt en de auto wel HSB plichtig wordt, zal de Belastingdienst dit rechtstreeks bij jou in rekening brengen.
 

Voor wie is het prive lease aanbod bedoeld?

Het privé lease aanbod is bestemd voor particulieren en kleine ondernemers. Je hoeft hiervoor dus geen leaseauto van de zaak te rijden.
 

Wat zijn de maandelijkse kosten voor particulieren?

Dit is afhankelijk van de extra opties die je hier eventueel bij kiest. Het basis maandbedrag voor de Renault ZOE Z.E.40 Z.E.40 is € 493,- inclusief BTW.
 

Betaal ik bijtelling voor de auto?

Nee. Omdat je de auto privé rijdt, heb je geen fiscale bijtelling. Als je de auto wel zakelijk wil rijden, gaat er 21% BTW van af en komt er 4% bijtelling bij.
 

Hebben de nieuwe bijtellingsregels invloed op de actie?

Voor particulieren is de bijtellingsverandering niet relevant, omdat de auto privé gereden wordt. Voor deze Nu Elektrisch actie verandert het voor kleine ondernemers die de auto ‘op de zaak’ zetten ook nog niet. De nieuwe bijtellingsregels gaan per 2016 in en zijn dan van toepassing op nieuwe leasecontracten.
 

Is de prijs inclusief of exclusief laadkosten?

Exclusief, de kosten voor het (thuis) opladen van de auto zijn niet in de prijs opgenomen. De gemiddelde maandelijkse kosten voor het thuis opladen liggen tussen de € 30,- en € 40,- wanneer je 10.000 km per jaar rijdt. Hoeveel je betaalt voor openbaar laden, verschilt per laadpunt. Lees meer over de laadkosten bij Over elektrisch laden.
 

Is de auto volledig elektrisch?

Ja, de Renault ZOE Z.E.40 die wij aanbieden is volledig elektrisch aangedreven en rijdt niet op benzine of diesel.

 

Rijdt de auto op groene stroom?

Als je de auto thuis laadt, dan gaat dit via je eigen stroomcontract. Wij raden je daarom aan om een groene stroom contract af te sluiten. Natuur & Milieu heeft een ranking gemaakt van de allergroenste stroom, de ranking kan je hier bekijken.

Als je de auto openbaar laadt, dan gaat dit via het stroomcontract van de eigenaar van het laadpunt. De herkomst van de stroom is dus verschillend, maar is wel altijd groen.
 

Wat verstaan jullie onder groene en grijze stroom?

Om te garanderen dat stroom groen is opgewekt zijn er Garanties van Oorsprong. Deze certificaten worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie en bewijzen dat de stroom van een groene bron afkomstig is. Feitelijk gezien is dus stroom alleen groen als het een Garantie van Oorsprong heeft, deze zijn verplicht bij het leveren van groene stroom. Alle overige stroom heet grijze stroom. De groene bronnen zijn biomassa, wind, water en zon.
Natuur & Milieu vindt dat stroom opgewekt uit wind, kleinschalige waterkracht en zon het meest duurzaam is. Stroom opgewekt uit grootschalige waterkracht en biomassa vinden wij minder duurzaam. Meer over groene stroom kun je hier lezen.
 

Hoeveel kilometer kan de Renault ZOE Z.E.40 rijden?

In de praktijk is het bereik van een elektrische auto afhankelijk van verschillende externe factoren (zoals temperatuur, windsnelheden en topografie), maar ook zeer afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder. Bij normaal gebruik kan de Renault ZOE Z.E.40 gemiddeld 300 km rijden met de R90 motor afhankelijk van uitvoering, rijgedrag en weersomstandigheden.

 

Welke opties kan ik toevoegen aan de auto?

Kijk voor meer informatie over de opties op de autopagina: Renault ZOE Z.E.40.

 

Is dit aanbod niet veel duurder dan een gewone auto?

Nee, dat is niet het geval. Elektrische auto’s zijn op dit moment duurder in aanschaf dan conventionele auto’s. Dat komt voornamelijk door de batterij. Door deze leaseconstructie met een scherp maandbedrag, betaal je niet voor de aanschaf van de auto én hoef je je geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto na vier jaar. Ook betaal je niet extra voor reparaties en onderhoud. Bovendien is het laden van een elektrische auto vele malen goedkoper dan het tanken van een conventionele auto.
 

Moet ik een aanbetaling of borgsom betalen?

De leasemaatschappij DirectLease vraagt je een borgsom te storten van 3 maandtermijnen. Die ontvang je na inlevering van de auto in goede staat en na voldoening van eventuele openstaande posten weer terug.
 

Hoe zit het met de belastingen?

Als je een auto privé leaset, dan betaal je geen fiscale bijtelling. Als je de auto wel zakelijk wil rijden, dan gaat er 21% BTW van af en komt er 4% bijtelling bij.

Daarnaast moet je wel rekening houden met de houderschapsbelasting (HSB; vroeger heette dit ‘motorrijtuigenbelasting’). Deze kosten zijn niet in de tarieven op onze site verwerkt. Niet zo gek, want op dit moment is de Renault ZOE Z.E.40 die Natuur & Milieu aanbiedt, vrijgesteld van HSB (wegenbelasting). Wanneer de overheid de fiscale wetgeving voor elektrische auto’s wijzigt en de auto wel HSB plichtig wordt, zal de Belastingdienst dit rechtstreeks bij jou in rekening brengen.
 

Is het aanbod inclusief reparaties en verzekeringen?

Ja, reparaties en verzekeringen zijn in de leaseprijs opgenomen.
 

Wat gebeurt er als ik langs de weg stil kom te staan met een lege accu?

De leasemaatschappij DirectLease zorgt dat jij en je auto worden opgehaald.
 

Is een elektrische auto kopen niet goedkoper dan leasen?

Dit is niet met zekerheid te zeggen. Bij privé lease betaal je een vast maandbedrag en bij koop betaal je in een keer vooraf. Het grote verschil zit in het risico van de financiële waarde van de auto na vier jaar. Als je de auto leaset, neemt de leasemaatschappij het risico van de restwaarde op zich. Als je de auto koopt, dan neem je zelf het risico van de restwaarde.
 

Kan ik met de auto ook in het buitenland rijden?

Ja, dit is mogelijk. Het rijden met een elektrische auto en met name het opladen ervan vraagt dat je zorgvuldig en bewust je reis moet voorbereiden. Met deze auto kun je uiteraard ook op vakantie naar het buitenland. Wil je liever met een conventionele brandstofauto op vakantie? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van autodeelplatformen zoals SnappCar, WeGo en MyWheels.
 

Hoe werkt het laden?

Hier kun je uitgebreid over lezen bij Over elektrisch laden.
 

Krijg ik een laadpunt?

Een gratis laadpunt op je eigen oprit wordt optioneel via Nuon aangeboden. Geen garage of eigen oprit? Dan hangt het af van je gemeente of je een (openbaar) laadpunt op straat kunt aanvragen. Een uitgebreide uitleg over hoe je een laadpunt aan huis of op straat aanvraagt, vind je bij Over elektrisch laden.
 

Hoe kan ik een laadpunt van Nuon aanvragen?

Optioneel kan gekozen worden voor een laadpunt via Nuon. Dit aanbod is exclusief voor Nu Elektrisch klanten en kan worden geselecteerd bij het samenstellen van de auto. Er kan in overleg met Nuon gekozen worden voor een laadpunt inclusief installatie, maar je kan het ook zelf regelen via je eigen elektricien of via een van de installateurs die Nuon aanraadt.
 

Hoe weet ik waar de (snel)laadpalen staan in Nederland?

Hier kun je uitgebreid over lezen in Over elektrisch laden. Wanneer je op zoek gaat naar een laadpunt, kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

Kan ik eerst een proefrit maken voordat ik beslis?

Ja. Wanneer je interesse hebt getoond in ons aanbod en je hebt aangegeven dat je een proefrit wil maken, word je hiervoor telefonisch benaderd door een dealer bij jou in de buurt. Dan mag je de auto 24 uur uitproberen.
 

Kan ik als ZZP’er zakelijk leasen?

Ja, dit is mogelijk. Als je bij het samenstellen van de auto kiest voor de optie ‘ZZP’, geef je aan dat je de auto zakelijk wilt leasen en worden de prijzen exclusief BTW weergegeven. In dat geval betaal je (in tegenstelling tot bij privé lease) 4% bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. Het bedrag van de bijtelling wordt opgeteld bij jouw inkomen als ZZP’er. Daarover betaal je dan inkomstenbelasting. Bereken je bijtelling via de bijtellingsvergelijker van Renault
 

Kan ik als ZZP’er ook prive leasen?

Ja, dit is mogelijk. Je leaset de auto dan als particulier en niet op de onderneming. Het privé leasen van een elektrische auto is zelfs zeer geschikt voor ZZP’ers: je betaalt geen bijtelling en de zakelijke kilometers zijn aftrekbaar. Met privé lease weet je bovendien exact waar je elke maand aan toe bent.
 

Heb ik als ZZP’er recht op subsidie?

Ja, wanneer je als ZZP’er zakelijk leaset en investeert in milieuvriendelijke technieken zoals een elektrische auto, kun je gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Deze aftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Wanneer je gebruik maakt van ons zakelijke aanbod, vraagt de leasemaatschappij de MIA aan. De aftrek is al verrekend in het tarief dat je op onze website vindt.
 

Ik ben ondernemer. Geldt dit aanbod ook voor mijn werknemers?

Deze actie richt zich primair op particulieren en kleine ondernemers die de auto voor zichzelf gaan leasen, maar DirectLease kan je informeren over de zakelijke mogelijkheden van dit aanbod. Je kunt deze actie ook voorstellen aan werknemers die niet in aanmerking komen voor de zakelijke leasevormen.
 

Waarom helpt Natuur & Milieu mensen om meer auto te rijden?

Natuur & Milieu gelooft dat flexibel en schoon reizen bijdraagt aan een schoner en beter milieu. Elektrisch rijden op groene stroom is de meest duurzame manier om auto te rijden. Daarnaast kan de auto worden gedeeld met anderen, waardoor er niet per definitie méér auto’s op de weg komen. Lees meer over Onze visie.
 

Waarom deze auto?

Natuur & Milieu ziet elektrisch rijden op dit moment als dé oplossing voor duurzaam rijden en heeft met de Renault ZOE Z.E.40 in de privé leaseconstructie het voordeligste aanbod voor jou als consument geselecteerd.
 

Welke partijen doen hieraan mee?

Renault is betrokken als leverancier van de auto. DirectLease is als leasemaatschappij verantwoordelijk voor het leasecontract en Nuon voor het laadpunt en de laadpas. Als klant heb je een leasecontract met DirectLease. En, wanneer je met jouw Nuon Laadpas laadt bij (semi-) openbare laadpunten, ontvang je hiervan een maandelijkse factuur van Nuon. Een eenmalige factuur ontvang je na installatie van het laadpunt.

Ons uitgangspunt is dat wij voor de consument een aanbod ontwikkelen dat baanbrekend is en niet in de reguliere markt te vinden. Dat betekent dat alle partners (auto-importeur, leasemaatschappij en laadpunt leverancier) waarmee wij samenwerken zich inspannen om elektrisch rijden door te laten breken in Nederland.
 

Welke voorwaarden hanteert DirectLease bij het prive lease contract?

Leasemaatschappij DirectLease hanteert deze Algemene Voorwaarden. Als je nog vragen over deze voorwaarden hebt, kun je direct contact opnemen met leasemaatschappij DirectLease via e-mail of telefonisch via 0541 – 571 760.
 

Mag ik de auto met anderen delen?

Ja, het is toegestaan om de auto via de autodeelplatformen SnappCar, WeGo en MyWheels te delen met anderen.
 

Kan ik mijn eigen auto inruilen als ik gebruik wil maken van het aanbod?

Ja, dat is mogelijk. Zowel de dealer als de leasemaatschappij DirectLease kan een voorstel doen voor het inruilen van je huidige auto. Je kunt de auto natuurlijk ook zelf verkopen.