Het wegverkeer zal in de toekomst vooral elektrisch aangedreven worden. Elektriciteit zal benzine, diesel- en gasmotoren in personenauto’s op den duur helemaal vervangen. Dat is nodig, omdat we zonder elektrisch rijden de klimaatdoelen niet kunnen halen. Bovendien levert het grote voordelen op. Elektrisch rijden is niet alleen het beste voor de gezondheid van mens en natuur. Op termijn óók voor de portemonnee van autorijders en Nederlandse economie. 

De voordelen op een rij:

  • Elektrisch rijden is de schoonste, stilste en zuinigste techniek en het biedt de beste toekomstperspectieven.
  • Elektrisch rijden is bijzonder zuinig, want de motoren gebruiken veel minder energie per kilometer dan gas, waterstof of dieselmotoren. Ook worden de auto’s veel slimmer en zuiniger gemaakt.
  • Elektrische auto’s kunnen rijden op de enige duurzame energiebronnen die ruim voorradig zijn: stroom uit zon en wind.
  • Nederland is als land heel geschikt voor elektrisch rijden, omdat er relatief korte afstanden worden gereden: de gemiddelde autorit is namelijk maar 16,7 km. Daarom is Nederland al een van de koplopers op gebied van elektrisch rijden. Dit creëert unieke kansen voor groene groei, innovatie en banen, mits we hier in blijven investeren.
  • Elektrische auto’s zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het energiesysteem. Dat kan door stroom op te slaan bij overschotten aan zon en wind en dit op momenten van piekvraag vrij te geven. Ook kan de batterij van de auto in de toekomst zonne-energie opslaan en stroom terug leveren aan een huishouden.
  • Elektrisch rijden versnelt positieve ontwikkeling op het gebied van nieuwe mobiliteit; zoals flexibele mobiliteitsconcepten en autodelen.

Lees meer algemene informatie Over elektrisch rijden en de milieuwinst ervan.